ABONARE NEWSLETTER
40 de moduri prin care copiii isi pot atinge potentialul
Tu ce fel de parinte esti? – Test pentru parinti
10 motive pentru a-i invata pe copii ce inseamna bunatatea
Povesti pentru suflet
Ce cuprinde un proces de invatare complet
Creativitatea in educatie
Cum se formeaza prieteniile intre copii
RECOMANDARI
Ce este inteligenta emotionala?
Ce stil de invatare (VARK) are copilul tau?
Cum pot sa-l invat pe copil in loc sa-l pedepsesc
De ce nu e bine sa fii un parinte permisiv
Diferenta intre copilul inteligent si-copilul sclipitor
Povestea adevarata a unui copil indigo
Sa-i invatam pe copii sa iubeasca natura
Traim intr-o lume din ce in ce mai aglomerata si mai poluata, de aceea trebuie sa incercam sa deschidem ochii copiilor nostri catre minunile naturii.
Suntem zi de zi acaparati de tot ceea ce ne ofera televizorul, internetul, computerul, telefonul mobil si tot felul de alte bunuri electronice. Copiii nostri sunt astfel indepartati de placerea de a explora natura. Studiile si invatatul in general lasa putin timp pentru joaca afara. Si chiar atunci când ies afara, copiii observa si simt lipsa spatiilor verzi si largi.
Ce putem spune cu amaraciune este: copiilor de astazi le este luata o parte esentiala a copilariei si anume intâlnirea cu natura.
Aceasta izolare a copiilor le creaza probleme mentale si fizice si le limiteaza drastic creativitatea.
De ce au nevoie si de ce e bine pentru copii sa intre in contact cu natura?
1. In aer liber copiii devin mai constienti având ocazia sa-si foloseasca toate simturile.
2. Viata moderna e tot mai sistematizata, luându-le copiilor sansa de a explora si invata singuri. In acest context rolul naturii de a stimula curiozitatea devine si mai important.
3. Oportunitatea de a explora natura ajuta copiii la dezvoltarea atentiei, a simtului de observatie si a capacitatii de a invata.
4. Activitatile in aer liber ofera aer curat si exercitiu. Ambele sunt foarte importante pentru a mentine conditia fizica si cea mentala in stare buna.
5. Este esential pentru dezvoltarea copilului sa fie in natura si sa se bucure de ea.
6. Degradarea ecologica este o realitate neplacuta a zilelor noastre. Creând o legatura intre copil si natura ne putem asigura ca generatiile viitoare vor creste pretuind natura.
Ce puteti face?
1. Sa-i ajutati sa inceapa de mici. Daca voi ca parinti iubiti natura este usor sa-i faceti pe copii s-o iubeasca la rândul lor. Duceti-i in natura pe cei mici, incurajati-i sa se joace in gradina, lasati-i sa culeaga si sa observe frunze, flori, pietre. Aratati-le si numiti copacii, insectele, animalele.
2. Implicati-i in munca din propria gradina sau la bunici. Astfel vor atinge solul, vor intâlni diferite insecte si alte creaturi interesante. Având grija de plante, vazându-le cum cresc si se dezvolta, ei pot intelege si cunoaste miracolul creatiei. Ii puteti ajuta sa hraneasca pasarile din curte sau porumbeii aflati in diferite piete ale oraselor.
3. Duceti-i in locuri salbatice. Faceti des excursii si picnicuri. Petreceti vacante vizitând parcuri nationale protejate unde pot vedea animale in mediul lor natural si pot afla despre speciile de plante si animale ocrotite de lege.
4. Starniti-le curiozitatea. Invitati-i sa observe lucrurile din jurul lor. Cumparati-le CD-uri si carti despre viata in salbaticie. Cititi-le povesti cu animale. Duceti-i la muzee sa vada exponate diverse sau la biblioteci pentru a imprumuta carti despre plante si animale. Inscrieti-i in organizatii care protejeaza natura si incurajati-i sa participe voluntar la actiuni pe teren.
5. Stimulati-le placerea de a fi in natura daruindu-le un binoclu, un telescop sau o camera video. Cumparati-le enciclopedii despre natura si lasati-i sa identifice singuri plantele si animalele pe care le vad in timpul excursiilor. Acest lucru le va imbogati cunostintele despre natura si poate transforma o activitate distractiva intr-o pasiune pe termen lung.
6. Invatati-i sa protejeze mediul inconjurator. Pe masura ce cresc invatati-i sa pretuiasca natura. Incurajati-i sa adopte comportamente pozitive pentru protejarea si conservarea mediului inconjurator. Invatati-i pe cei mici ca lucruri simple precum folosirea cu chibzuinta a apei sau stingerea luminii atunci când nu avem nevoie de ea pot contribui la protejarea mediului.
Pretuind natura copiii vor deveni adulti responsabili si vor fi bun pastratori ai planetei noastre.
Copyright © Educa prin iubire
Articole pe aceeasi tema:
Explorarea mediului inconjurator - o oportunitate de a invata lucruri noi
Copiii si natura
Mai multe despre acest subiect gasesti in cartea "Educa prin iubire, cu intelepciune".
home proiectul EII noutati concurs termeni si conditii contact ANPC
Copyright © 2010-2019 Inger drag / Educa prin iubire. Toate drepturile rezervate