ABONARE NEWSLETTER

Gratuit Testul familiei,
povesti, promotii

NOUTATI

40 de moduri prin care copiii isi pot atinge potentialul
Tu ce fel de parinte esti? – Test pentru parinti
10 motive pentru a-i invata pe copii ce inseamna bunatatea
Povesti pentru suflet
Ce cuprinde un proces de invatare complet
Creativitatea in educatie
Cum se formeaza prieteniile intre copii

Felicitari cu suflet
fel

RECOMANDARI

Ce este inteligenta emotionala?
Ce stil de invatare (VARK) are copilul tau?
Cum pot sa-l invat pe copil in loc sa-l pedepsesc
De ce nu e bine sa fii un parinte permisiv
Diferenta intre copilul inteligent si-copilul sclipitor
Povestea adevarata a unui copil indigo

imagine copii ingerasi

 

 "Sunt unic!" – Sa-l invatam pe copil sa aprecieze diferentele

 

 

Fiecare om este unic si diferit de toti ceilalti.

Ce-ar fi sa ne cheme pe toti la fel? Cum ar arata lumea daca toti copacii ar fi la fel? Nici macar doua picaturi de roua nu sunt identice! Frumusetea lumii consta tocmai in bogatia acestei diversitati a fiintelor si lucrurilor care exista pretutindeni!

Personalitatile noastre sunt diferite: unii sunt echilibrati si calmi, altii razboinici si furtunosi. Tocmai in asta consta frumusetea lumii: in diferentele dintre noi. Daca intelegem acest lucru, vom elimina competitia si comparatiile. Influentele negative ale societatii de astazi afecteaza comportamentul fiecarui copil. Un mod de a contracara acest lucru este sa-l invatam pe copil sa-si aprecieze unicitatea, sa aprecieze ceea ce-l face diferit de restul lumii. Definirea modurilor in care copilul tau este unic sau special il poate incuraja sa valorizeze aceste diferente, pentru ca celor mici le place sa se vorbeasca despre ei ca fiind speciali.
Poti prezenta notiunea de "diferit" copilului tau incepand cu propria familie. Este vreo trasatura specifica familiei tale – o culoare deosebita a parului, a ochilor? Sau poate bunicii au o mostenire culturala specifica, unica. Spunandu-i povesti adevarate despre membrii familiei, despre figuri istorice sau modele reale din ziua de zi ii poti consolida copilului tau aprecierea mostenirii sale culturale. Ii poti explica in ce mod este diferit fiecare membru al familiei, ce trasaturi sunt mostenite si cu ce talente native este inzestrat. Cunoscand si apreciind diversele trasaturi fizice si mostenirea culturala specifice familiei tale, copilul isi va construi o imagine pozitiva a sinelui si va putea aprecia diversitatea si in afara familiei.

Nu lasa niciodata copilul sa insulte, sa tachineze sau sa respinga o alta persoana pe motive de gen, rasa sau provenienta etnica! Faceti din asta o regula in familie si respect-o si tu! Nu denigra alti oameni pentru ceea ce sunt si nu permite atacarea identitatii vreunei persoane. Daca totusi il auzi pe copil insultand-l pe altul sau alti copii tachinandu-l pe al tau, ia atitudine imediat. Daca nu reactionezi sub nici o forma, acest lucru va fi perceput de copil ca o permisiune de a actiona ranindu-i pe cei din jur.
In primul rand, alina-l pe cel care a fost ranit, aratandu-le celorlalti ca dezaprobi actiunea lor. Apoi incearca sa afli ce a stat la baza insultei. Nu va fi usor sa gasesti raspunsul: poate fi vorba de dificultatea de a imparti cu ceilalti sau de a inapoia un lucru s.a. Invata-l pe copil sa puna problema direct, nu sa-i atace pe ceilalti pe motiv ca au alt gen sau alta rasa. Ajuta-l pe cel mic sa vada ca diferentele de culoare a pielii sau provenienta etnica nu au de-a face cu problema in cauza. Daca frica de oamenii care sunt diferiti este cauza, atunci este indicat sa gasesti activitati prin care copilul sa poata interactiona si socializa cu alti copii care provin din medii diferite.

Dumnezeu ne-a facut unici, cu calitati si defecte fizice sau intelectuale. Copilul trebuie sa inteleaga ca aceste diferente nu stirbesc nimanui dreptul la o viata normala in cadrul societatii. Fiecare trebuie sa aiba propriul mod de a fi, fiecare trebuie sa-si dezvolte propriul EU. Incercarea de a fi ca ceilalti nu ne aduce nimic bun, ci, dimpotriva, ne schilodeste sufletul. Fiecare s-a nascut pentru a-si pune in valoare propria personalitate, propria unicitate si propria esenta. Fiecare este unic pe acest pamant si acest lucru trebuie respectat si apreciat cum se cuvine.
Copyright © Educa prin iubire

 

Subiect dezvoltat pe larg in cartea "Educa prin iubire, cu intelepciune".

O noua editie!
Educa prin iubire,
cu intelepciune

Educa prin iubire, cu intelepciune

 

Povesti cu morala
pentru copii
- editie cartonata

Povesti cu morala pentru copii

Recomanda unui prieten:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  educativCarti Educatie/ Dezvoltare personala
   Educa prin iubire, cu intelepciune
   Povesti cu morala pentru copii
  Articole
  Articole educatie
   Articole spiritualitate
  Articole scoala
  Articole sanatate
    Articole timp liber
  Povesti pentru suflet
  Interpretarea desenului
  Testul arborelui
   Testul familiei
   Analiza desen
  Teste IQ/EQ
  Carti personalizate
  Planse de colorat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

               

                     home     proiectul EII      noutati      concurs    termeni si conditii     contact      ANPC            
Copyright © 2010-2019 Inger drag / Educa prin iubire. Toate drepturile rezervatefundal