ABONARE NEWSLETTER

Gratuit Testul familiei,
povesti, promotii

NOUTATI

40 de moduri prin care copiii isi pot atinge potentialul
Tu ce fel de parinte esti? – Test pentru parinti
10 motive pentru a-i invata pe copii ce inseamna bunatatea
Povesti pentru suflet
Ce cuprinde un proces de invatare complet
Creativitatea in educatie
Cum se formeaza prieteniile intre copii

Felicitari cu suflet
fel

RECOMANDARI

Ce este inteligenta emotionala?
Ce stil de invatare (VARK) are copilul tau?
Cum pot sa-l invat pe copil in loc sa-l pedepsesc
De ce nu e bine sa fii un parinte permisiv
Diferenta intre copilul inteligent si-copilul sclipitor
Povestea adevarata a unui copil indigo

imagine copii ingerasi

 

 Cum se formeaza prieteniile intre copii

 

          
Exista teorii care afirma ca toti copiii pot avea prieteni inca de la o varsta frageda. Acest lucru depinde de noi, parintii, care trebuie sa le oferim modele pozitive, sa-i initiem in jocuri si activitati care incurajeaza cooperarea, impartirea lucrurilor, schimbarea rolurilor si, nu in ultimul rand, sa-i apreciem ori de cate ori copiii nostri arata bunatate si generozitate fata de alti copii. Un lucru este sigur: prietenia poate fi o sursa uriasa de bucurie, multumire si implinire in viata copilului nostru.

In functie de stadiul dezvoltarii lor, copiii pot forma prietenii de diferite durate si intensitati. La varste foarte mici, de pana la patru ani, ei sunt interesati doar de activitatea in sine pe care o desfasoara. Abia dupa aceasta varsta pun accent pe persoana cu care participa la diferite activitati, ajungand chiar sa fie ingrijorati daca, de exemplu, prietenul nu vine la gradinita sau la scoala intr-o anume zi. Intre 8 si 11 ani, prieteniile se formeaza pe baza unor interese comune intre copiii de acelasi sex, baietii preferand grupurile mai numeroase, iar fetele grupandu-se doua cate doua. Odata cu inceperea scolii, influxul de copii din jur ii acapareaza prin nenumarate posibilitati de asociere cu potentiali prieteni (care le pot oferi altceva sau ceva nou) si sa renunte la vechile prietenii. Acest din urma lucru poate avea efecte negative asupra copilului “parasit” in favoarea altuia. Daca e vorba de indepartarea copilului tau este bine sa-l asiguri ca acest lucru nu inseamna ca e ceva in neregula cu el sau ca nu este apreciat. Este important sa-i explici ca, desi par foarte solide, prieteniile intre copii sunt fragile si de cele mai multe ori dispar. Totodata, este bine sa-i fii aproape si sa-i intelegi sentimentele in aceasta perioada de tranzitie.

Unii copii sunt mai populari decat altii. Oricat ar incerca si ar dori, ceilalti copii nu vor reusi sa fie la fel de populari. Nu se stie cu exactitate de ce unii sunt mai populari decat altii, dar se crede ca acei copii cu abilitati de socializare mai bune au mai multe sanse sa devina centrul atentiei celorlalti. Copiii populari inteleg importanta participarii egale la joc, a oferirii si a schimbarii locurilor/rolurilor. Ii accepta pe ceilalti asa cum sunt, nu sunt suparaciosi sau suspiciosi. In anumite cazuri, ei pot doar sa fie din punct de vedere fizic mai atractivi sau pot fi copiii unor parinti instariti, lucru care-i pune in pozitia de a fi atractivi prin ceea ce le pot oferi potentialilor prieteni.

Copiii nepopulari sunt mai brutali si solicitanti, preiau conducerea in loc sa ia parte la joc. Sunt mai gresivi si mai suspeceptibili in a judeca oamenii si situatiile (de cele mai multe ori gresit) avand convingerea ca ceilalti le sunt ostili.

Pentru ca un copil sa isi dezvolte abilitatile de socializare si pentru a lega prietenii durabile si adevarate, ei trebuie sa stie sa lucreze in parteneriat cu ceilalti copii. Cauzele pentru care copiii nu-si fac prieteni sunt: - nu au frati, veri sau vecini si nu au experienta de a se “amesteca” cu ceilalti - nu au sansa de a intra in contact cu alti copii in afara casei - pot fi timizi - pot fi agresati - pot fi lipsiti de incredere.

Cum ii putem ajuta? Iata cateva idei:

- incurajeaza-i sa intre in diferite cluburi care le-ar placea si care le-ar permite sa cunoasca copii cu aceleasi pasiuni si interese.
- incurajeaza-i sa invite colegi de clasa acasa pentru joaca (si prajituri!). Acest lucru poate duce la invitatii din partea celorlalti.
- afla daca au fost agresati la scoala sau la joaca
- ajuta-i sa-si imbunatateasca increderea in sine cu laude si incurajari.

Acceptarea, intelegerea si formarea de prietenii cu cei de aceeasi varsta este un proces complex. Pregatirea copilului pentru a face fata relatiilor sociale nu trebuie sa fie doar teoretica, ci si practica, aratandu-i ca practic comportamentul lui e cel care afecteaza modul in care e vazut de ceilalti.
Copyright © Educa prin iubire

Mai multe despre acest subiect gasesti in cartea "Educa prin iubire, cu intelepciune".

O noua editie!
Educa prin iubire,
cu intelepciune

Educa prin iubire, cu intelepciune

 

Povesti cu morala
pentru copii
- editie cartonata

Povesti cu morala pentru copii

Recomanda unui prieten:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  educativCarti Educatie/ Dezvoltare personala
   Educa prin iubire, cu intelepciune
   Povesti cu morala pentru copii
  Articole
  Articole educatie
   Articole spiritualitate
  Articole scoala
  Articole sanatate
    Articole timp liber
  Povesti pentru suflet
  Interpretarea desenului
  Testul arborelui
   Testul familiei
   Analiza desen
  Teste IQ/EQ
  Carti personalizate
  Planse de colorat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

               

                     home     proiectul EII      noutati      concurs    termeni si conditii     contact      ANPC            
Copyright © 2010-2022 Inger drag / Educa prin iubire. Toate drepturile rezervatefundal